ЗА ПОРЪЧКИ И ВЪПРОСИ
0885 008 735

Cart0Item(s)

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Как да изберем най-подходящите маратонки за бягане ?

Маратонки за бягане, необходимост или лукс?

Избирането на маратонки за бягане не е задача, чиято важност трябва да се подценява. Независимо дали сте професионален атлет или бягате в парка веднъж седмично, правилните обувки могат да ви спасят от болки в ходилата, прасците и други части на тялото. Така че най-добре запазете старите си кецове за друг повод и инвестирайте в най-подходящите спортни обувки.

Повечето маратонки са удобни, когато ги пробваме за първи път в магазина, но истинският тест идва когато избягаме няколко километра с тях. Има два основни фактора, които трябва да се вземат предвид при избора – формата на ходилото и настилката, която сте избрали.

маратонки за бягане adidas Мъжки маратонки adidas за бягане

Формата на ходилото може да се раздели на три главни категории спрямо височината на свода – плоски, средни и високи сводове. Производителите на спортни обувки са наясно с разнообразието на форми на ходилото и предлагат съответното разнообразие от маратонки. Хората с по-плоски сводове са по склонни към разтягания във вътрешните части на ходилото при продължително бягане, затова те често избират по-стабилни обувки, тоест такива, които здраво захващат ходилото. Хората със средна височина на свода (най-често срещания тип) имат най-голям избор, тъй като ходилата им не са толкова претенциозни. Бегачите с прекомерно високи сводове са предразположени към разтягания, също както тези с ниски сводове, но във външната част на ходилото. Най-подходящите маратонки за тях са такива с омекотена част във вътрешната част на подметката, която да уплътнява ходилото.

 

Видът настилка е другия важен фактор за избора на обувки. Трите основни типа настилка са асфалт, горска пътека и фитнес пътека. Ако бягате по асфалт, трябва да изберете леки и гъвкави обувки с меки части, които да предпазят ходилата от твърдата повърхност. Ако предпочитате пътеки в гората или парка, покрити с пръст, камъни и други неравности, най-добре да се спрете на солидни обувки с дебели подметки, които не са твърде гъвкави. Ако бягате на пътека във фитнеса, маратонките ви трябва да са леки и с тънка подметка, защото в случая по-близкият контакт с повърхността е желателен.

 

В края на краищата, не забравяйте да слушате интуицията си. Ако сте взели горепосочените фактори предвид и се чувствате добре в маратонките за бягане, с които разполагате значи сте направили правилния избор.

 

 

Leave a Reply