ЗА ПОРЪЧКИ И ВЪПРОСИ
0885 008 735

Cart0Item(s)

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Adidas и скандалът във ФИФА

Репутацията на Adidas непокътната въпреки скандала около ФИФА

 

Поне така твърди изпълнителният директор на производителя на спортни обувки Adidas Хербърт Хайнер. Adidas е един от най-старите и най-престижни спонсори на футболната асоциация ФИФА. Немската спортна компания доставя топките за всяко едно футболно първенство на ФИФА от 1970 насам, а настоящият договор между Adidas и ФИФА важи до 2030 година.

Футболна топка adidas световно 2006

 

През последните няколко месеца ФИФА се сблъсква с безпрецедентна медийна криза, след като многобройни разследвания от журналисти и органи на реда откриват следи за корупция на най-високо ниво в организацията. Най-големият скандал е свързан с първенствата предвидени за Русия и Катар през 2018 и 2022 съответно, за избирането на които се твърди, че високопоставени лица във ФИФА са получили големи подкупи. Тези разкрития доведоха и до криминални разследвания на много от директорите във ФИФА, включително и президента на асоциацията Сеп Блатер.

 

Световно първенство 2018, фифа и Сеп Блатер

 

Хайнер отбелязва, че потребителите добре разграничават производителя на кецове от футболната организация, и затова имиджа на Adidas не е афектиран. Изпълнителният директор също споменава, че е в „постоянен диалог” с ФИФА и асистира на организацията във въвеждането на нужните реформи. Коментарите на Хайнер идват само няколко седмици след като Adidas официално отказа да се включи в призива на други големи спонсори на ФИФА, като Кока-Кола и Виза, за оставката на Сеп Блатер.

 

Думите на Хайнер се потвърждават и от последния финансов доклад на Adidas, според който компанията е отбелязала 19% ръст в продажбите на продукти свързани с футбол, като маратонки и топки.

Adidas Херберт Хайнер

 

В момента Сеп Блатер и няколко други членове на борда на ФИФА са с временно спрени права за участие в управлението на организацията. Очаква се ФИФА да избере нов президент през февруари на следващата година.

 

Leave a Reply