ЗА ПОРЪЧКИ И ВЪПРОСИ
0885 008 735

Cart0Item(s)

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Какви маратонки да изберем за различните спортове

За да избяга и да си почине от динамичното ежедневие, в което живее днешния средностатистически, работещ човек, от дълги години се е обърнал към спорта и връзката с природата. Само физическото натоварване и чистият въздух са способни, като с магическа пръчка да изтрият тонове от умора и апатия и да възвърнат силите и доброто ни настроение.

Маратонки или спортни обувки за бягане

Спортуването, обаче, в никакъв случай не трябва да бъде самоцел. За да бъде то качествено и наистина отморяващо, е необходимо да сме добре екипирани за него. Всеки спортен екип съдържа подходящото за дадения спорт облекло и задължителните спортни обувки. Много често се случва да подценим значението на качествената и удобна спортна обувка, и след това дълго време да лекуваме последствията от спортуването с неподходяща за целта екипировка.

Дали ще се доверите на вечните маратонки, на любимите си кецове или на удобни гуменки, това зависи в много голяма степен както от вашия стил и идея за комфорт, така и от вида на спорта, който ще практикувате. Това е така, защото различните видове спорт натоварват по много различен начин краката и ходилата и ние сме длъжни да се съобразим с този факт. Ето защо е хубаво да се запознаем с някои особености на любимия ни спорт и да подберем най-подходящите за него обувки.

Спортно ходене и джогинг

Ако сте привърженици на спортното ходене и бягане, е много важно обувките, които носите да са предназначени точно за това. Те трябва да са леки и удобни, с подметка, която не се пързаля, за по-добро сцепление с асфалта. В задната си част е хубаво да имат въздушни камери, за да не се натоварват петите, а отпред да са леко извити нагоре, за да не се набиват пръстите. Много марки и модели маратонки отговарят точно на тези характеристики, така че няма да ви е трудно да намерите подходящите за вас.

Футболни обувки или тъй наречените бутонки

Голяма част от мъжете отмарят след работа с тайфата, играейки футбол или баскетбол на някое игрище. За футбола на трева е доказано, че най-удобни са бутонките. Те идеално понасят неравностите на този вид терен и осигуряват бързина на движенията и добър баланс. Обратно, при баскетбола, са необходими маратонки, които да имат по-голяма височина към глезена, за да го поддържат. Подметките също трябва да бъдат по-плътни и дебели, за да омекотяват удара при скачане.

За любителите на тениса трябва да кажем, че те се нуждаят от много издръжливи на износване спортни обувки, особено що се отнася до подметките, където натоварването е най-голямо. Тук се спрете задължително на изцяло кожени модели с хубава и здрава подметка, но все пак леки, за да не забавят движенията ви.

Леки модели гуменки

За нежните дами, които разпускат с аеробика или практикуват йога, ще препоръчаме възможно най-леките и фини модели маратонки или гуменки. Най-добре ще е да се спрете на модели, изцяло изработени от плат, с тънки и гъвкави подметки. Те сякаш ще се слеят с крака ви и ще станат негово естествено продължение, без да възпрепятстват по никакъв начин движенията ви.

Накрая ще кажем само, че трябва освен с модела, винаги да се съобразите и да подберете точния размер на маратонките си. При покупка, ги пробвайте с вида чорапи, с които ще спортувате. Не разчитайте, че моделът ще се отпусне в случай, че ви стяга и не можете да се движите с него комфортно. Пръстите ви трябва да могат свободно да се мърдат в обувките, но петата ви не трябва да излиза при ходене. В този случай отдайте по-малко значение на суетата си и не се съобразявайте само с красотата на маратонките, но по-скоро си купете възможно най-удобните за вашите ходила.