ЗА ПОРЪЧКИ И ВЪПРОСИ
0885 008 735

Cart0Item(s)

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Как да поддържаме обувките ?

 

Текстилни обувки

Лесните за почистване текстилени обувки,  до голяма степен зависят от материалите от които са направени .Материалите могат да бъдат синтетични, памучни или памучни със синтетични  влакна.

За почистване на текстилени обувки преди всичко трябва се използва подходяща четка  за изчеткаване, след което се ползва мека кърпа или гъба напоена с вода и мек почистващ препарат. Също може да ги изперете, но в никакъв случай не трябва да бъдът накисвани. Това може да доведе до обезцветяване или отлепяне . Обувките трябва да се сушат в добре проветриво място и далеч от източници на топлина.

 

Кожени обувки

Естествената кожа се нуждае от редовна грижа за да се предпази от измененията, които настъпват в нейната структура в следствие на потта и външните климатични условия които разрушават естествените мазнини в кожата и я изсушават. Сухата и не полирана кожа се напуква и лющи .

С оглед на различните методи на обработка на кожени продукти и довършителните работи по тях,  винаги обръщайте внимание на препоръките на производителя за използването на консерванти и информацията за обувките, която е предотставена в листовките към тях.

На пазара се предлага голямо разнообразие на продукти за обработка и поддръжка на естествени кожи, които могат да бъдат във вид на спрей, кремове или пасти, които в голямата си част съдържат восъци, консерванти и разтворители. Те повлияват изключително добре на естествените кожи, като възвръщат тяхната еластичност  и образуват филм с отличен блясък  и същевременно предпазват от вода.

При поддръжката на ежедневни обувки е препоръчително да не се прекалява с използването на пасти, понеже  при по-голямо натрупване на пастата тя започва да се пука и лющи . За цветни кожи е препоръчително да се използват подходящият цвят консерванти, които ще помогнат за възстановяването на цвета.

При обувките от набук не използвайте пасти или кремове. За почистване на набук се изпозват четки (може да намерите в магазините за обувки) и мека кърпа напоена с вода и мек почистващ препарат. След почистването трябва да се оставят на проветриво място до пълното им изсушаване. За консервация на набук се използва  безцветен спрей  специално разработен за този тип кожа, който ще фиксира повърхностният слой и ще предпазва кожата от вода.

 

Обувки с имитация на кожа(изкуствена кожа)

В наши дни все повече дизайнери и производители на маркови обувки и маратонки, влагат и създават своите продукти със висококачествени изкуствени кожи, които се харктеризират с голяма издръжливост и живот, което неважи за ментетата и репликите при които материалите са възможно най-нискокачествените, по скоро приличащи на балатум и мушама. Изкуствените кожи немогат да бъдат възстановени, остаряват по-бързо и губят еластичиност  повече от естествените материали.  За да ги освежите просто ги избършете със суха или влажна кърпа. Като консервант се използват вакси и кремове специално за тези материали, които трябва да са на водна основа без восъци и разтворители. Редовното почистване ще забяви разпадането на пластификаторите от  повърхностният слой.

Вътрешната част също се нужда е от редовни крижи, като подмяна и почиставне на стелките, също избирайте цвета на чорапите и чорапогащника в цвета или близък до този на вътрешната част на обувката ( тъмните обувки могата да боядисат светли чорапи особенно в началото на тяхната употреба). Когато носите обувки на бос крак има голяма възможност те да замиришат, затова винаги обувайте чорапи когато имате възможност.

 

Почистване на GORE-TEX

За да запазите свойствата на обувки с GORE-TEX важно да се почистват и импрегнират редовно. За почиставене на кожени обувки използвайте четка и хладка вода, за текстилените изполавайте гъба, след почистване задължително импрегнирайте с ъс спрей за да осигурите пълна защита.

 

Почистване на маратонки

За почистването на маратонки може да спазвате същите правила като тези за обувките, да ги почиствате с четка и гъба напоена с мек почистващ препарат. В повечето случаи може да ги перете и в пералня, на ниска температира без накисване и на най-ниските обороти на центрофуга.