ЗА ПОРЪЧКИ И ВЪПРОСИ
0885 008 735

Cart0Item(s)

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Кецовете и техният възход.

Възходът на кецовете и тяхното влияние върху дрескода.

 

Понякога обувките не са просто обувки. Понякога те са не само моден аксесоар, а културна икона. Това цели да покаже изложбата „Възходът на културата на кецовете”, която обикаля известни музеи на изкуството в Северна Америка от средата на миналата година и до края на следващата.

Възхода на кецовете, изложба в музея Бруклин.

 

Независимо дали ги наричате кецове, маратонки, гуменки или просто спортни обувки, няма как да не сте забелязали тяхното силно присъствие в младежката култура. Те са носени от може би милиарди хора по света и могат да се намерят почти навсякъде по земното кълбо. Изложбата, която включва около 150 чифта кецове, има за цел да проследи заплетената история и културно значение на тези спортни обувки.

Много от кецовете в изложбата са добили култов статут по една или друга причина и за да се сдобие човек с тях, обикновено трябва да е готов да се лиши с поне няколко хиляди долара.

 

Кецовете и тяхната промяна във времето

 

Един от тези по специални модели от сравнително скорошната част на вековната история на кецовете е Nike Air Jordan I, който излиза на пазара през 1985. Пускането на тази обувка се смята от много хора за повратен момент в историята на кецовете. Както сигурно се досещате, моделът е кръстен на баскетболиста Майкъл Джордан, който по онова време все още е просто обещаващ новак.

история на кецовете Nike Air Jordan

 

Интересно е да се отбележи, че Националната Баскетболна Асоциация (NBA) забранява носенето на модела по време на игра, тъй като цветовата му гама, червено и черно, нарушава установените правила на организацията за позволени цветове. Това обаче не спира Джордан да носи кецовете си адаши на абсолютно всеки мач по това време, а Nike пък изобщо не се притеснява от 5-те хиляди долара глоба, която плаща от името на баскетболиста след всеки мач. Днес феновете на кецове, които имат щастието да притежават чифт Nike Air Jordan I се броят на пръсти, и въпреки че от време на време излизат нови модели от серията, те често се разпродават почти веднага.

 

Най-добрите кецове, събрани в изложба на спортни обувки

 

В днешно време, кецовете са символ на свобода и успех – те често са носени на официални събития от известни предприемачи, рапъри или пък спортисти, които не се страхуват да нарушат дрескода. И ако това ви се струва преувеличено, има и научно доказателство: изследване от Харвард доказва, че от психологическа гледна точка носенето на кецове на официално събитие, като да речем гала вечеря, се възприема като бунтарски акт на човек с висок социален статут, който не се обвързва с каноните на модата. Може би затова толкова много хора са готови да дадат огромни суми за чифт спортни обувки.

Leave a Reply