ЗА ПОРЪЧКИ И ВЪПРОСИ
0885 008 735

Cart0Item(s)

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

Product was successfully added to your shopping cart.

Маратонки и Кецове, каква е разликата?

Едно и също ли означават думите маратонки и кецове ?

В ежедневието си често използваме думите „маратонки” и „кецове” като взаимозаменяеми термини, най-общо обозначаващи категорията спортни обувки. Обикновено ги свързваме с физическа активност, спорт, а дори и просто с по-младото поколение. Но знаехте ли, че двете думи имат различни значения?

Keds_history

 

Нека да започнем с приликите. Както споменахме по-рано и маратонките и кецовете са видове спортни обувки. Най-често подметките и на двата типа обувки са гумени, тъй като основното им предназначение е удобство и издръжливост.

 

А какви са разликите между двата вида?

Кецовете са се появили масово на пазара за първи път в началото на 20-ти век и са били произвеждани от американската компания Uniroyal. Първата серия спортни обувки с дебела гумена подметка и платнена горна част се е наричала Keds, откъдето и произлиза българското название „кецове”, точно както ксерокс се е превърнало в нарицателно за копирна машина. Тази дума, която впрочем се използва в подобни форми и в Русия и Чехия, до ден днешен се свързва с платнена спортна обувка с гумена подметка. Въпреки че кецовете са спортни обувки, в днешно време те най-често не се използват толкова заради тяхната функционалност, а по-скоро заради външния им вид, т.е. като моден аксесоар.

 

За разлика от кецовете, при маратонките основния фокус не е върху външния вид, а върху тяхната функционалност – удобство, издръжливост, подобряване на спортното представяне. Както подсказва и името им, съставено от думата маратон и наставката -ки, тяхното основно приложение е в спорта. Има различни видове маратонки предназначени за различните спортни дисциплини, но най-често при тях външният вид и формата са диктувани от нуждите на спортиста.

 

В обобщение, основните разлики между маратонки и кецове , са тяхното предназначение и външен вид. Не забравяйте да имате тези неща предвид следващия път, когато си купувате спортни обувки.